.

TEXACO HDAX: KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK - I. RÉSZ

07-02-2023

A kétrészes sorozat első részében a Texaco Lubricants az ipari és energiatermelő alkalmazásokhoz szánt HDAX termékeivel kapcsolatban feltett kérdésekre válaszol.

Kérdés: Milyen üzemiteszt-programokat futtat a Texaco Lubricants az új termékek vonatkozásában? Általában mennyi ideig tartanak ezek, és különböznek-e gyártótól függően?

Válasz: Minden általunk kifejlesztett új termékkel egy sor robusztus üzemi tesztet végzünk. Az üzemi tesztelésre 18-24 hónapos laboratóriumi és házon belüli tesztelés után kerül sor. Sikeres üzemi tesztelésre van szükség ahhoz, hogy bármely termék elnyerje a kulcsfontosságú gyártói jóváhagyást, és minden egyes tesztet az egyes gyártók egyedi előírásai szerint kell lefuttatni. Ezek az előírások 4000 órától akár két évig is terjedhetnek, és jellemzően a gyártó és a Texaco munkatársai által végzett átfogó ellenőrzés követi.

 

K: Kik a Texaco HDAX termékek vásárlói Európában?

V: A három fő ügyfélszegmens, amelyek számára a Texaco HDAX termékcsaládot a kapcsolt hő- és áramtermeléshez forgalmazzuk, a földgáz, a biogáz és a hulladéklerakógáz-alkalmazások.

 

K: Mit tehetnek az ügyfelek annak érdekében, hogy berendezésük optimális teljesítményszintet érjen el?

V: Azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy használják a Texaco Lubewatch olajelemző programunkat, ezzel segítség az optimális teljesítmény biztosítását. A Texaco Lubewatch lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy nyomon kövessék a vállalkozásukban kulcsfontosságú szerepet betöltő berendezéseik teljesítményét. A rendszeres olajelemzéssel optimalizálható a berendezések élettartama és az olajcsere periódusok, meghatározható a kenőanyagszükséglet, és nyomon követhető a berendezésen belüli változó környezet. Ez a tudás segít a karbantartási munkák pontos ütemezésében, ami csökkentheti az állásidőt, vagy akár meg is szüntetheti a katasztrofális berendezés-meghibásodás kockázatát.

 

K: Figyelembe veszik-e a környezetvédelmi szempontokat az energiatermelési ágazatba szánt termékek tervezésekor?

V: A globális környezeti és kibocsátási tényezők fontos elemek a termékek fejlesztésekor. A földgáz használatának növelése és a desztillált tüzelőanyagok (gázolaj, fűtőolaj stb) használatának csökkentése elősegíti a kisebb nitrogén-oxid, szén-monoxid és szénhidrogén-kibocsátást. Emellett a berendezésgyártók törekszenek az olajfogyasztás csökkentésére és az olajcsere-periódusok meghosszabbításának lehetőségére. Ezek a tényezők hatással vannak mind a környezetre, mind a berendezések üzemeltetési és karbantartási költségeire.

 

K: Mit kínálnak a Texaco HDAX termékek a karbantartás és az olajcsere-periódusok tekintetében?

V: A kenőanyagokat a motor egyik "építőelemének" tekintik. A Texaco HDAX termékek használatának fő célja a gázmotoroknál az, hogy segítsék a berendezésgyártókat a kibocsátási szintek betartásában vagy csökkentésében, a motorkopás elleni védelem növelésében, a motor élettartamának meghosszabbításában, a karbantartási feladatok minimalizálásában és az időszakos motorfelújítások költségeinek csökkentésében. A Texaco HDAX 9300-t magas dugattyú középnyomású (BMEP) motorokhoz tervezték úgy, hogy a motor szervizintervallumával összhangban hosszabb olajcsere-periódusokat biztosítson, ami viszont segíthet a karbantartási költségek csökkentésében és hosszabb üzemidőt tesz lehetővé, ami elősegíti a nyereségességet. A Texaco HDAX 9500-t úgy fejlesztették, hogy segítsen a lerakódások, a kopás, a bázikus tartalékok stabilitásában, az oxidáció és a nitráció szabályozásában a nagy teljesítményű, négyütemű földgázmotorokban, amelyek hulladéklerakó vagy csatornagázzal működnek. A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy ez a prémium csomag képes meghosszabbítani az olajcsere-intervallumokat, miközben minimalizálja a hamurétegek érzékeny motoralkatrészekre gyakorolt negatív hatásait. A csökkentett hamulerakódások segítenek fenntartani a nagy BMEP-értékű motorok teljesítményét, különösen a kopogásérzékelőkkel felszerelt motorokét. A Texaco HDAX 9500 további védelmet nyújt a hulladéklerakó- és emésztőgázban gyakran előforduló savak korrozív hatásaival szemben, miközben a fokozott bázistartó tulajdonságok révén meghosszabbítja az olajcsere-intervallumokat.

 

K: Milyen tényezők befolyásolják leginkább a gázmotorok teljesítményét?

V: A motor működését számos működési paraméter befolyásolja, azonban a kibocsátási/környezetvédelmi szintek a legfontosabbak, amelyeket folyamatosan ellenőrizni kell a motor optimális teljesítményének biztosítása érdekében. Az eredeti berendezés-gyártók és a környezetvédelmi jogszabályok nagyon szigorú kibocsátási célokat határoznak meg. Ha egy motor az optimális kibocsátási célértékeken kívül működik, az negatívan befolyásolja a motorolaj és a motor élettartamát. A Texaco HDAX termékekkel kapcsolatos további információ itt található.

Forrás: texacolubricants.com

Vissza