.

GONDOSKODÁS KISHASZONJÁRMŰVEINKKRŐL ÉS CÉGES AUTÓINKRÓL

08-03-2022

A kishaszongépjárművek és a céges autók jelentős szerepet játszanak mind az egyéni, mind a társas vállalkozások támogatásában Európa-szerte. Nap mint nap több ezer furgon, kisteherautó és személygépkocsi végzi a munkáját: árukat és személyeket fuvaroznak. Ennek ellenére fontosságukat gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Bár a biztonság és a hatékonyság minden úthasználó számára kiemelkedő fontosságú, a személygépkocsik és a kishaszonjárművek nem mindig kerülnek olyan szigorú ellenőrzés alá, mint a tehergépkocsik.  

A nagy súlyú rakományokat szállító, hosszú távú fuvarok jellemzően nem a kisteherautók és a céges autók sajátja. Míg a kamionok gyakran az autópályákon teszik meg a kilométereket, addig a kishaszongépjárművek a kritikus "utolsó kilométeres" szállításokat végzik a városi és vidéki területeken. A sok indulással és megállással járó városi forgalom és a változó útviszonyok plusz igénybevételt jelentenek a fékeknek és a felfüggesztésnek. Annak ellenére, hogy a kishaszonjárművek nem tesznek meg egy nap annyi kilométert, mint a tehergépkocsik, a közösségekben közlekedő kishaszonjárművek többnyire a nap nagy részében úton vannak, s így jobban ki vannak téve a kopásnak, elhasználódásnak.

A COVID-19 járvány is felerősítette ezeket a problémákat. Sok országban például a bevezetett korlátozások miatt a hatóságok meghosszabbították a kötelező műszaki vizsgák lejárati idejét. Bár a hatóságok igyekeztek hangsúlyozni, hogy a járművezetők jogi felelőssége, hogy járművük menetképes állapotban legyen, ez azt jelentette, hogy a tulajdonosoknak és az üzemeltetőknek jobban meg kellett bízniuk a járműveikben.

A kishaszonjárművek karbantartásával kapcsolatos nagyobb tudatosság és odafigyelés nyilván akkor fog megvalósulni, ha jogszabályok ezt megkövetelik. Van azonban néhány egyszerű napi ellenőrzési rutin, amelyet a műszaki szakemberek, a flottamenedzserek és a tulajdonosok-autóvezetők is elvégezhetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a saját magukra és a többi közlekedőre jelentett kockázatot. A gumiabroncsok ellenőrzését, az útvonaltervezést, a rakomány rögzítését, a folyadékszintek ellenőrzését és feltöltését, valamint a lámpák ellenőrzését gyakran kell elvégezni a biztonság és a hatékonyság maximalizálása érdekében.  

Egy prémium teljesítményű motorolaj, mint például a Texaco Havoline ProDS használata növelheti az általános hatékonyságot és megbízhatóságot. A Texaco Havoline ProDS kenőanyagokat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a főbb személyautó és kishaszonjármű gyártók előírásainak, és a motor súrlódási veszteségeinek csökkentése révén javíthatják az üzemanyag-hatékonyságot és a szén-dioxid-kibocsátást. A Texaco Havoline Deposit Shield technológiája csökkenti a káros lerakódások kialakulását is, ami segít csökkenteni az alkatrészek kopását, és meghosszabbítja a motor élettartamát. Az üzemeltetők használhatják a Techron szabadalmaztatott üzemanyagrendszer-tisztítót is, amely segít a lerakódások felhalmozódása ellen az üzemanyag-szívórendszerben.  

Nem a kamionok az egyedüli munkagépek az utakon. Ha az autópályák nyüzsgésén túlra tekintünk, személygépkocsi és furgon flottákat találunk, amelyek keményen dolgoznak igényeink kielégítésén. Talán itt az ideje, hogy elnyerjék a nekik járó figyelmet.

Forrás: www.texacolubricants.com

Vissza