.

Gázmotorolaj - Döntő választás a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő egység megbízhatósága szempontjából

23-10-2023

A prémium technológiájú kenőanyagok fontos, de gyakran nem ismert szerepet játszanak a kapcsolt energiatermelő egységek hatékony működésének fenntartásában.

Michael Guelck, a Texaco Lubricants üzletfejlesztési szakértője, aki több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a gázmotorok terén, elmagyarázza a kapcsolt energiatermelő létesítmények üzemeltetői számára fontos kérdéseket, és azt, hogy a kiváló minőségű gázmotorolajok, mint például a Texaco HDAX© hogyan segíthetnek az üzemeltetőknek.

Egyre magasabb igényű gázmotorok

A kapcsolt energiatermelő üzemekben a nagyobb hatékonyságra való törekvés soha nem ér véget. Az elmúlt 30 évben a gázmotorgyártók folyamatosan javították termékeik teljesítményét. Ennek eredményeképpen olyan motorok jelentek meg , amelyeket nemcsak gazdaságosabbra és hatékonyabbra terveztek, de sokkal nagyobb igénybevételre is.

Fontos tudatosítani, hogy a mai gázmotorok extrém nyomásnak és hőmérsékletnek vannak kitéve, amely akár négyszer magasabb, mint egy dízelüzemű járműmotoré. A motorok emellett a termelt energia újrahasznosítása érdekében hőcserélőkhöz, valamint az egyre szigorúbb szennyezőanyag-védelmi előírások által megkövetelt katalizátorokhoz kapcsolódnak. Ez a bonyolult elrendezés, valamint az olajadalékokban lévő hamu okozta szennyeződésekre érzékeny berendezések további igényeket támasztanak.

A mai kenőanyagok központi szerepet játszanak a kapcsolt energiatermelő egység motorjának irányításában: segítenek a gépek megfelelő működésében. Fontosak azonban a felhasznált olaj jellemzői. Az olajtermék instabil teljes bázistartalma (TBN) vagy túlzott szulfátos hamutartalma drága és súlyos következményekkel járó meghibásodásokhoz vezethet - ezekkel a kockázatokkal csak kevés létesítmény üzemeltetője van tisztában.

Gázmotorolaj - egy nagyon műszaki olaj

A gázmotorolajoknak többféle kihívásnak kell megfelelniük. Minden olajnak el kell látnia a szokásos feladatát - kenés, lerakódások megakadályozása és az égéstér tisztán tartása. A gázmotorolajnak ezenfelül a biogáz tulajdonságaiból és az üzemanyag minőségének ingadozásából eredő problémákkal is meg kell küzdenie.

Az olajnak garantált hőstabilitással kell rendelkeznie, miközben szabályozza az oxidációt és jó TBN-megmaradást biztosít. Semlegesítenie kell a gáz által okozott savasságot, miközben a motor teljesítményének garantálásához is hozzájárul. A nehézséget a TBN-stabilitás és az adalékanyagok szulfáthamu-tartalmának kiegyensúlyozása jelenti, mivel ez a két paraméter szorosan összefügg.

TBN-stabilitás - döntő fontosságú mutató

A lúgossági mutató vagy az összes bázisszám (TBN), különösen a TBN-stabilitás az olajok nagyon fontos műszaki jellemzője; olyan tényező, amelyet a kapcsolt energiatermelő létesítmények üzemeltetőinek szem előtt kell tartaniuk.

A jelenlegi felfogás szerint ahhoz, hogy egy olaj hatékonyan megakadályozza a motor fém alkatrészeit megtámadó kénsav képződését, magas TBN-nek kell lennie (9 vagy 10 körüli). Mivel ez a szám az idő előrehaladtával gyorsan csökken, ez hatással van az olaj élettartamára.

A kérdés nem annyira az, hogy milyen magas a TBN-szám az olaj újkorában, hanem inkább az, hogy ez a szám idővel mennyire stabil. A magas TBN nem garancia az olaj minőségére, mivel ez azt is jelentheti, hogy az olaj közepes vagy magas szulfáthamut tartalmaz a savak semlegesítésére. Az olajban lévő szulfáthamu negatív hatással van a létesítmény hőcserélőjére vagy katalizátorára, amely végül eltömődhet, ami költséges meghibásodásokhoz vezethet.

A 0,6% alatti szulfáthamu-tartalom kulcsfontosságú a meghibásodás kockázatának csökkentéséhez

Minél magasabb a szulfáthamu-tartalom, annál több lerakódás keletkezik az utókezelő rendszerekben. A finom hamu lerakódik a katalizátorban és a hőcserélőben, ami megnövekedett kipufogógáznyomást és a motor hatékonyságának csökkenését eredményezi. Ha a nyomás túlzottan megemelkedik, fennáll a motor súlyos károsodásának veszélye.

Ezen túlmenően, ha a TBN magas, a szulfáthamu-tartalomnak is magasnak kell lennie - körülbelül 1% - a savak semlegesítéséhez. A szulfáthamu azonban instabillá teszi a TBN-t, ami annak csökkenését okozza. Minél magasabb a szulfáthamu koncentrációja, annál gyorsabban csökken a TBN. Ez közvetlen hatással van az olaj élettartamára és az olajcsere-periódusokra, mivel a motorgyártók az olaj cseréjét akkor javasolják, amikor a TBN a kezdeti érték 50%-ára csökken.

A Texaco HDAX olajok összetétele során alkalmazott rendkívül fejlett technológia lehetővé teszi, hogy 0,6% alatti hamutartalmú olajokat kínáljunk. A legújabb Texaco gázmotorolajok közül néhány, a Texaco HDAX 9200 és a Texaco HDAX 9500 alacsony szulfáthamu-tartalmú. TBN-értékük 4,2, illetve 5,4, és az idő előrehaladtával is nagyon stabilak - ez a Texaco HDAX prémium gázmotorolajok minőségének igazi védjegye.

Forrás: https://bit.ly/46I6ZDz

Vissza